Den ældste del af Christiansborg

Hofteatret

Bygherre
SLKS
Rådgiver
Rambøll, Cowi, Fogh og Følner mfl.
Entreprisesum
8,5 mio.
År
2024

Det 250 år gamle Hofteater stråler igen

Projektet skal sikre at Danmarks ældste teaterscene kan opretholde og udvikle sine aktiviteter i fremtiden. Projektet har forventet opstart april 2021 og planen er at teatret åbner for offentligheden igen i 2022.

Kjell Pedersen Entreprise A/S (KPE) har i begrænset licitation vundet tømrer- og snedkerentreprisen ifm. ombygning og restaurering af Hofteatret.

Sammen med Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS) og Rambøll Danmark A/S som rådgiver skal Kjell Pedersen Entreprise A/S gennemføre en gennemgribende restaurering af Hofteatret. Hertil kommer en ombygning af ankomstområdet og forsalen samt brandsikring og etablering af rumslukningsanlæg.

Tømrermester og restaureringsansvarlig Frederik Pedersen, siger:
”Restaureringen af Hofteatret er et utroligt spændende projekt. Projektet kombinerer noget af det vi har stor erfaring med – nemlig at bevare og udvikle vores fælles kulturarv med hjælp af godt håndværk”.

Neden under Teatermuseet i Hofteatret ligger De Kongelige Stalde som KPE restaurerede tilbage i 2010.
Uden for ligger Christiansborg Ridebane. Ved siden af ligger det danske Folketing, foruden Højesteret og Statsministeriet. Alle historiske bygninger som har nydt KPEs kvalitetshåndværk og projektstyring gennem adskillige projekter og rammeaftaler.

”Det kribler i fingrene på vores folk. Hele anlægget og de historiske omgivelser omkring Christiansborg har en særlig plads i vores virksomhed. Vi er stolte over igen at være udvalgt og glæder os enormt til at komme i gang med det vi er bedst til”

Tiltrængt restaurering skaber bedre formidling
Hofteatret trænger til en gennemgribende restaurering, og en ombygning er nødvendig for at stedet kan opretholde og udvikle sine aktiviteter. I samme ombæring ønsker Teatermuseet i Hofteatret ved et udstillingsprojekt, at løfte museets formidling ind i vores tid og skabe en samlet fysisk og formidlingsmæssig identitet, der kan styrke oplevelsen af det enestående teaterrum og de unikke historiske interiører.

Kompleks opgave med høje krav
Hele ridebaneanlægget pa Christiansborg er bygningsfredet og omfatter således Hofteatret, der er indrettet i beletagen, i den søndre ridebanefløj.

Den af KPE vundne opgave med restaurering og ombygning af Hofteatret er både kompleks og enestående. På den ene side skal der ske en bevarende og konserverende restaurering af det historiske teater, hvor der ligger en særlig opgave i at fremdrage den barokke scene og gøre det muligt at bruge den i en moderne sammenhæng.
På den anden side skal der udføres brandsikring og nye installationer, ligesom der skal etableres muligheder for ny formidling i interiører, der er fredede, og som har en høj bevaringsværdi.
Hofteatrets ankomstområde skal transformeres, så der kan blive plads til nye publikumsfaciliteter, og teatret skal gøres tilgængeligt for alle.

SLKS stiller til opgaven særlig høje krav til håndværkets udførelse og præcision, ligesom der kræves særlig akkuratesse ved udførelsen af overgange mellem nye og eksisterende bygningsdele og overflader.

 

Foto: Foto: Ehrhorn Hummerston.

Vil du vide mere så tøv ikke med at tage fat i os

Henrik Wulff

Tømrermester og Byggeleder